Vad är skillnaden på en blogg och en hemsida?

admin

Bloggar och hemsidor skiljer sig åt

Det är vanligt i dagens samhälle att många har svårt att skilja på hemsida och blogg. Det kan vi från blogstart.se även instämma. Dock finns det vissa skillnader, några större än andra. En av dem största skillnaderna är att man kan enkelt skaffa sig en blogg, det behövs några inloggningsuppgifter och lite personuppgifter och så kan man börja skriva 10 minuter senare, om man går via en bloggportal. Dock är det knepigare med en hemsida, då man måste söka efter en domän och kan endast skaffa en hemsida om det namnet är ledigt.

Innehållet skiljer sig åt och strukturen

En stor skillnad mellan dem två olika webb sidorna är innehållet och strukturen. Rent generellt är en blogg mer simpel än en hemsida, och inte lika genomtänkt och dem flesta har oftast ingen baktanke med hur dem har lagt upp sin blogg. Dock finns det givetvis undantag, som super genomtänkta bloggar och jätte simpa hemsidor.

Vanligtvis brukar hemsidor ha ett mer seriöst syfte och man kan ofta göra tyngre saker på en hemsidan, exempelvis beställa kläder, anmäla sig till saker och ting. En blogg är inte riktigt gjord för sådana typer av saker vilket gör att det inte går att infoga sådana saker. Klädföretag skaffar oftast hemsidor för att köpare ska kunna beställa från dem, men har sedan en blogg för att visa upp sina kläder, till exempel. Dessutom är blogg något som är vanligare bland yngre, medan den äldre generationen gärna håller sig till hemsidor för att dem är vana med det. Som du läste tidigare i texten så har hemsidor oftast ett mer seriöst syfte. Skulle du till exempel i en skoluppgift söka efter en viss sak och du kommer i på en hemsida, så känns den mer trovärdigt än vad en blogg med samma text och information hade gjort. Det är i grund och botten för att bloggar är generellt simplare och att vem som helst kan skaffa den på ett enkelt sätt. Man skulle kunna jämföra det med wikipedia, det är bra men inte alltid trovärdigt.

Viktigt att tänka på

Vi som finns här för att hjälpa dig med din blogg vill komma med några viktiga saker för dig att tänka på, just när det kommer om skillnaden på en blogg och på en hemsida. Först och främst måste du ha en plan om vad det är du ska skriva om, vilket gör allt annat så mycket enklare när du har något att utgå ifrån. Sedan ska du tänka igenom vad du vill att andra ska tänka om din blogg. Vill du va 100% seriös kanske du ska skaffa dig en hemsida istället, om du vill att folk ska tro på det du skriver: Kommer du även ha hög belastning skulle jag rekommendera att du skaffar dig en domän och en hemsida för att kunna skaffa alla funktioner du vill ha. Du kan givetvis skaffa dig en domän men göra det till en blogg också, om du vill ha en blogg fast med mycket funktioner. Generellt brukar stora profiler på bloggar ha en hemsida dem kallar blogg. Blogg är även också en typ av hemsida, som beskriver vad hemsidan handlar om på ett ungefär. 

Leave a Reply