Reklam och sponsrade inlägg

admin

Allt vanligare att bli sponsrad

Läste du tidigare om vad bloggar kan användas till, så kommer du nog känna igen dig lite här. Det är allt mer vanligare i dagens samhälle och i blogg-världen att man som bloggare blir sponsrad. Det är något du måste vara jätte noggrann med och läsa igenom alla regler som finns kring det innan du tar emot ett sådant erbjudande och gör reklam för ett företags produkter.

I och med att företag, framförallt företag inom kläder, skor, väskor och mode generellt, inser att man kan göra reklam genom att ge lite kläder till en tjej eller kille som håller på att bli stor på bloggen. Detta är ett jätte smidigt sätt för företagen att nästan göra reklam för dig gratis, i och med att det inte är en stor kostnad för dem att skicka lite kläder, samt att bloggaren skriver om företaget på sin blogg och även bär kläderna till vardags. Därför råder vi dig att var noggrann med vad du tackar ja till, och låt inget företag utnyttja dig. Givetvis kan du tjäna massor med pengar på att bli sponsrad, men till vilket bekostnad är det värt? Tänk på att dina läsare har börjat kolla in din blogg för att dem gillar dig och det du skriver om. Om dina inlägg sedan alltid börjar bli sponsrade, det vill säga att det ligger ett företag bakom dina inlägg, så kommer antagligen med största sannolikhet dina läsare att tröttna. Dem är inte intresserade av att veta vad företaget har och sälja, utan dem vill ju veta din åsikt om saker och ting vilket dem inte får om du är sponsrad. Du har oftast tydliga regler för hur ditt sponsrade inlägg måste se ut, vad du ska skriva och hur du ska framhäva produkten eller produkterna. Detta är tvärt emot en personlig blogg.

Om du blir sponsrad

Skulle det nu bli så att du blir sponsrad, vilket är jätte kul för det ger en bekräftelse på att du har uppnått framgång på din blogg, så måste du vara väldigt noggrann så du inte bryter en lag. Det finns otroligt många lagar kring sponsrade inlägg och hur man ska förhålla sig till dem. Till exempel så måste du vara noggrann och tydlig när du har ett sponsrat inlägg, att du skriver flera gånger i texten att det är sponsrat av det företaget som har gett dig produkterna. Gör du inte det anses det som olagligt. Dessutom är det flera bloggportaler som inte godkänner att du gör sponsrade inlägg på deras portal. Det kan innebära att så länge du har din blogg på deras portal får du inte ha samarbete med ett företag. I många fall är det även så att det du lägger upp på din blogg på portalen är deras ägo, så länge du inte har en egen domän är det dem som äger dina bilder och det du skriver. Det brukar oftast vara strul också om du vill flytta din blogg från portal till en egen blogg, eller om du vill tipsa om din nya blogg på gamla bloggen.

Leave a Reply