Bloggars historia och när dem kom till

admin

När kom bloggar till?

1994 anses vara den första personliga bloggen som skrevs, det vill säga den typ av blogg som liknar det vi definierar som blogg idag. Det är 25 år sedan, vilket innebär att bloggar har hunnit utvecklas en hel del på den tiden. Den första bloggen som skrevs 1994 hette Links from the Underground skriven av Justin Hall.

Bloggens utvecklande och användning

En person som fäste sig vid bloggar och även drog stor nytta av dem var ingen mindre än Barack Obama som under sin valkampanj 2008 använde sig av ett vardagsskrivande på sin egna blogg. Detta är ett extremt effektivt sätt att marknadsföra något samt uttrycka sina åsikter utan att behöva vara speciellt kortfattad. Är man duktig på att skriva, formulera sig och i sin tur få med sig folk på sin sida är en blogg ett riktigt bra hjälpmedel att nå ut med sin information och åsikt till allmänheten.

Har genom tiderna byggt upp trender och sammanfört grupper

Bloggar har inte alltid varit ett nöjes läsande och massa oviktig information, som vi kan tycka idag. Det var mer vanligt förr att många som hade en speciell åsikt om någonting uttryckte sig på sin blogg där de sedan reagerade personer som tyckte liknande. Det ledde i sin tur till att det skapades grupper som började sin egen trend och som i sin tur ledde till något större. Med andra ord var alltså bloggar en mötesplats för många, lite som en facebookgrupp vi tänker idag. Det var dessutom vanligt att man startade bloggar tillsammans, vilket det även är än i dag. Dock är det mer sällsynt idag eftersom många bloggare vit framföra sin egna åsikt och har sin egna idé om hur deras blogg ska se ut och uppfattas, vilket kan bli svårt och genomföra om man är tvungen att ta hänsyn till en annan persons åsikt.

Blivit mer vardagligt

Bloggar har från att vara ett hjälpmedel i jobbet blivit något som vem som helst kan starta upp och börja med, även fast man inte är myndig. Nu i dagens samhälle är det inte ovanligt om man stöter på en tjej på 12 års ålder som både har en blogg och en youtube-kanal. Givetvis är det skillnad från blogg till blogg när det kommer till åldrar, men det vi vill säga är att bloggar har blivit mer allmänt och bedrivs av många fler än vad de gjorde förr. I och med att det har blivit allt vanligare har det även börjat komma fler och fler bloggportaler. Det innebär att det är en hemsida där många kan skapa sin blogg på. Fördelen med att vara med i en bloggportal är att du kan bli tipsad och rekommenderas av portalsen samt synas på portalens hemsida om du har tillräckligt många läsare. Många bloggportaler ger även ut en designad mall om hur din blogg se ut. Till skillnad från förr behöver du inte vara duktig på dator och layouter för att kunna skapa en snygg och fräsch blogg i dagens samhälle.

Leave a Reply